Skip to main content

EMC er bøvlet men bør tænkes ind fra start

EMC-afskærmning opfattes af mange som bøvlet og unødigt, når der planlægges nye maskiner eller installationer. Det skyldes ofte, at meget baserer sig på gisninger og formodninger – det kan være svært at vide hvilke påvirkninger maskinen udsættes for efter ibrugtagelsen.

”Når vi spørger ind til EMC-udfordringen får vi ofte det svar, at der ikke er nogle problemer med dette. Men måske er nogle af de problemer, der ofte er ved maskinerne, netop noget der kan henføres til EMC-udfordringer,” fortæller Ole Bendix, produktspecialist hos Bagger-Nielsen.

”Vi oplever at man kan få problemer, når man skal lave sin slut test eller udforme sin CE-erklæring, for eksempel hvis man har brugt et dårligt skærmet kabel eller en forkert EMC-forskruning. Så skal man tænke tilbage og se om man kunne have gjort det bedre et eller andet sted i systemet,” forklarer Ole Bendix.

Det kan være svært at dokumentere disse EMC-udfordringer, for det kræver ofte avanceret måleudstyr. Derfor er opfordring at man tænker EMC ind allerede tidligt i processen.

 

Better safe than sorry!

Når man sidder og designer en maskine, har man ofte mere fokus på, hvordan den ser ud og hvilke materialer den skal være lavet af, fremfor at tænke det hele ind fra starten. Ikke kun EMC men også valg af andre komponenter.

”Hvis du oplever problemer med EMC-støj, kan det skyldes at du ikke har haft det med tidligt i designprocessen og dermed skal man bruge kostbar tid på at rette op på dette. Det er dyrt og ærgerligt at opdage, når produktet er ved den endelige test,” fortæller Ole Bendix.

Det kan være svært at lave testen før du har det færdige system, derfor er opfordringen klar: Better safe than sorry. Heller en tand for meget end en tand for lidt.

 

Der er godt økonomi i at tænke EMC ind fra starten

Det kan faktisk være en god forretning at tænke EMC-problematikken ind fra starten i stedet for den klassiske ’det går nok’-metode, som nogle nok stadigvæk desværre falder for:

”Vores erfaring er, at det er langt billigere og hurtigere at være ’better safe than sorry’ når du udvikler nye maskiner og applikationer, fremfor at skulle gennemgå hele maskinen for ’EMC-huller’ efterfølgende,” forklarer Ole Bendix.

Anbefalingen er derfor at vælge nogle rigtig gode skærmede kabler, ekstra EMC-skærme og nogle gode EMC-kabelforskruninger samt fittings.

”Når vi nu har den bedste EMC-forskruning på markedet, hvorfor så ikke bruge den?”

 

Har du EMC-udfordringer?

Vi tager gerne en uforpligtende snak med dig om dine eventuelle EMC-udfordringer ligesom vi også kan give dig et par råd med på vejen inden du går i gang med designet. Kontakt os her.