Skip to main content

Fornax

Fornax A/S har i mange år været synonym med kvalitetsovne til industrien. Virksomheden fra Silkeborg har specialiseret sig i udvikling og produktion af industriovne, anlæg og systemer til industriel varmebehandling og leverer i dag anlæg til bl.a. vindmølleindustrien, metalindustrien og glasgenvinding.

I 2020 fik de en forespørgsel fra en kunde, som havde et specielt ønske til en hærdeovn:

”Ovnen skulle have en vogn, som også skulle fungere som bund til ovnen og dermed skulle der også være varme i bunden. Det betød, at der ikke var meget plads og vi skulle derfor finde en anden placering til energikæden,” fortæller Christoffer Steenholdt Skøtt, mechanical engineer hos Fornax.

Løsningen blev, at man valgte en lukket stålkæde (S/SX Tube Series), som blev lagt på siden og dermed kunne glide frem og tilbage. Derudover blev det også anbefalet, at Fornax byggede et varmeskjold foran kæden for at sikrer ekstra afskærmning til kabler og slanger.

”Det er blevet en rigtig god løsning, som kører upåklageligt og hverken kabler eller slanger har taget skade fra varmen,” fortæller Christoffer Steenholdt Skøtt.

De tætsluttende cover på kæden giver en høj beskyttelse mod strålevarmen når ovndøren står åben.

”Muligheden for at sikre en problemfri drift med sideroller på en helt lukket stålkæde var af afgørende betydning for at man kunne placere energikæde på siden og derved udnytte den relativt beskedne plads optimalt,” fortæller Ole Bendix, som er produktspecialist hos Bagger-Nielsen.

Info om S/SX energikæden

S/SX er en ekstrem robust, lukket energikæde, der tåler hårde mekaniske belastning og sikrer at slanger og kabler er optimalt beskyttet.

Læs mere om S/SX energikæden her

Hurtig reaktion og tidlig inddragelse skabe gode resultater

Årets efter kom endnu en forespørgsel på en specialsag, hvor Fornax skulle designe, bygge og levere et nyt koncept til deres kunde på meget kort tid.

”Vi skulle lave en hæve/sænkedør med mange komponenter, hydraulik og lignende,” fortæller Christoffer Steenholdt Skøtt og forklarer:

”Der var utroligt mange ubekendte i dette projekt og en del komponenter, som blev bestilt i sidste øjeblik. Energikæden, som vi skulle bruge, var derfor meget udefinerbar da vi, på bestillingstidspunktet, ikke vidste præcis, hvad der skulle i den.”

Fornax valgte derfor at inddrage Bagger-Nielsen tidligt i processen og vi aflagde dem et besøg, da anlægget var halvt færdigt. Efter at have gennemgået anlægget fik vi sammen sporet os ind på, at M Series med RM-stag, der ville være den bedste til projektet ud fra de forudsætninger der var.

”Den præcise placering af fix- og move-punkt var ikke færdigdefineret ved besøget hos Fornax og belastningen på en hængende applikation, er altid meget vigtig at regne på. Specielt i dette tilfælde, hvor de relativt tunge powerkabler med en stor bukkeradie, skulle monteres i kæden,” fortæller produktspecialist Ole Bendix.

Valget faldt derfor på MC1250 energikæden med dobbelt boltet RM-stag og en krumningsradie på 500 mm. var dermed det perfekte valg til denne opgave.

”Vi valgte en energikæde, som dækkede de kendte behov vi havde og som også kunne modificeres til alle de andre ubekendte vi havde. På den korte tid vi havde til rådighed, var det den helt rigtige løsning,” fortæller Christoffer Steenholdt Skøtt.

”Jeg var meget imponeret over at Bagger-Nielsen stillede to mand høj her i Silkeborg til vores hasteopgave. Det er hurtig reaktion og god service” afslutter han.

Info om M-series energikæden

M-series er en utrolig alsidig og stærk energikæde, med et stort udvalg af stag og tilbehør, som giver mange anvendelsesmuligheder.

Læs mere om M-series energikæden her

Virksomhedsinfo

Fornax blev grundlagt i 1930’erne og virksomhedsnavnet kommer fra latin, hvor det betyder ”ovn”.

Siden et ejerskifte i 1996 har Fornax haft fokus på specialdesignede industrianlæg og varetager design, udvikling og fremstilling af det nødvendige udstyr ligesom de monterer og sætter anlæggende i drift hos kunderne i hele verden.

Fornax beskæftiger ca. 20 mand på fabrikken i Silkeborg.

Besøg Fornax